עולם הצומח

עץ הזית

-----------------------------------------------------------------------

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: rentatar@gmail.com - שלחו כאן אימייל

עץ הזית הנו אחד מסמלי עם ישראל ומדינת ישראל ומלווה את העם היהודי עוד מתקופת התורה. עץ הזית מסמל שורשיות ואת הקשר עם ארץ ישראל והקרקע. ענף עץ הזית משולב בשני צידי המנורה שבסמל המדינה ולא בכדי שבה היונה ששיחרר נח דווקא עם ענף של עץ הזית ולא ענף של עץ פרי אחר.
עצי זית גדלים באגן הים התיכון ובאיזור ישראל בפרט מזה אלפי שנים ומתאימים באופן מושלם לתנאי האקלים בכל איזורי הארץ. הזיתים ממלאים תפקיד נכבד בקיום תושבי הארץ מזה דורות רבים בספקם שמן זית בריא ומזין למאכל, למאור וכן זיתים למאכל.
גם כיום מיוחדת לעץ הזית חשיבות רבה בעיני מרבית תושבי ישראל ועקירת עצי זית עתיקים נחשבת למעשה אסור ולא חוקי. הזית כאמור, מתאים מאוד לתנאי האקלים בישראל: מיעוט במים, חום גבוה, קרינה ישירה, קרקעות גידול קשות ומסולעות וטמפרטורה של מתחת לאפס בלילות של עונת החורף. הזיתים נפוצים מאוד בישראל ומגודלים הן למאכל והן לנוי. לאחרונה אף נפוצה אופנה חדשה של שתילת עצי זית עתיקים בני מאות שנים בחצרות בתים פרטיים ברחבי הארץ.
פרי עץ הזית נחשב לבעל ערכים תזונתיים טובים ולשמן הזית נודעו תכונות של הורדת כולסטרול ומניעת מחלות לב.
קיימים מספר זנים של זיתים בישראל הנמכרים ב משתלות לעצי פרי:
זית סורי – מקורו בעיר צור ומכאן שמו (ולא מהשם סוריה כפי שניתן להניח בטעות). זית זה הוא העמיד למיעוט מים, מניב פרי איכותי ומייתר שמן ארומטי משובח. ניתן להשריש את הזית הסורי וניתן להרכיב זית סורי על עצי זית בר (כנות). הזית הסורי אינו רגיש למזיקים ועליו בגוון ירוק – כסוף. קיימים מעל 300 תתי זנים של הזית הסורי ולא ניתן להגיד על זן ספציפי כי הוא הסוג הסורי ה”אמיתי”.
זית ברנע – זית פיתוח ישראלי מהיר צימוח, מרובה בהשרשה דורש השקיה מרובה יחסית ומייצר יבול רב. השמן הנוצר ממנו בעל טעם וארומה חלשים.
זית נבאלי – עץ זית מקומי. דומה מאוד לסורי אולם מייצר כמות פרי פחותה. עמיד לחוסר במים. וחביב על הבדויים בנגב.
זית פישולן – זן המשמש להפריית זנים אחרים. נהוג לשלבו בכרמי זיתים מסחריים לצורך הגברת כמויות היבול בכרם. הפישולן טוב לכבישה ומכיל אחוזי שמן נמוכים כך שאינו מתאים לעשיית שמן.
בשל מחסור המים בארץ נוטעים כיום פחות ופחות עצי פרי צורכי מים כגון עצי הדר ויותר ויותר עצי חסכוניים במים דוגמת עץ הזית. במקביל, עם התפתחות המודעות העולמית לנושא הבריאות ועלייתה המתמידה של איכות החיים, גוברת המודעות לחשיבות צריכת שמן הזית והצריכה העולמית של שמן זה עולה בקביעות מידי שנה. מומחים ישראלים אף הגדילו לעשות וכיום קיימים מייזמים בין לאומיים בהקף עצום בניהול מקצועי ישראלי של גידול עצי זית באוסטרליה ובהודו במקומות בהם תנאי האקלים עונים על דרישות העץ.
לסיכום ניתן להגיד על עץ הזית כי למרות שלו הסטוריה מפוארת, הרי נראה שעתידו עוד לפניו!